boek :: Paul Murray – “SKIPPY TUSSEN DE STERREN”

“SKIPPY TUSSEN DE STERREN”

Roman

Van: Paul Murray

Murray-Skippy-tussen-de-sterren

De veertienjarige Daniel “Skippy” Juster en zijn kamergenoot Ruprecht Van Doren – een zwaarlijvig genie – houden een donut-eet-wedstrijd in “Ed’s Donut House” bij de jongenskostschool waar ze verblijven. Skippy valt neer en sterft, zonder ook maar één donut aan te raken. Hij kan nog net “Vertel ’t Lori” op de vloer schrijven met jam, voor hij zijn laatste adem uitblaast.

De bib zegt:

Wat je hierboven leest, is – zoals gezegd – wat in de proloog gebeurt. De 650 en-nog-wat bladzijden die hierop volgen, doen het relaas van één epische herfst in en rond het Ierse “Seabrook College”. Zowel de lange aanloop naar Skippy’s dood, als de weken die erop volgen worden op een wonderbaarlijke manier gepresenteerd door een kleurrijke schare al even wonderbaarlijke hoofd- en nevenpersonages. Of het nu de paters zijn die op Seabrook ronddolen, of waarnemend rector “The Automator”, of “Howard the Coward”; uitgeblust leerkracht met relatie- en midlifecrisis op zijn achtentwintigste, of het handjevol vrienden van Skippy: het maakt geen zier uit. Dit boek laat je niet los. Paul Murray toont zich een meester in tal van onderwerpen, hoe klein of hoe groot ze ook zijn. Schijnbaar moeiteloos schrijft hij over de grote oorlog, de vriendschap en de liefde, over de poëten en kanker, over de snaartheorie in de kwantummechanica, over pedofilie en zelfverminking en de modernisering in Ierland.

“Skippy tussen de sterren” is een epische komedie die bol staat van de ontroering. Op alle vlakken. Op zowat elk van de 664 bladzijden kom je passages en zinnen tegen waarvan je hoopt dat je ooit zelf zoiets moois kan bedenken. En dat aantal bladzijden is dan zowat het enige minpunt. Het is dik en onhandig en het schrikt af. Wie echter de moed heeft om daar voorbij te kijken, heeft niets minder dan een puur meesterwerk in handen. De keuze is aan u.
9,5/10

U kan deze roman vinden bij de categorie NEDERLANDSTALIGE ROMANS in onze bib! 

paul_murray

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s