Boek :: NEIL GAIMAN – “DE OCEAAN AAN HET EINDE VAN HET PAD”

DE OCEAAN AAN HET EINDE VAN HET PAD

Roman

Van: Neil Gaiman

oceaancover

Het verhaal:

 Een man op leeftijd keert voor een begrafenis terug naar zijn geboortedorp. Na de dienst rijdt hij zijn oude straat in. Het huis waarin hij opgroeide, bestaat niet meer, maar wel staat de oude boerderij er nog waar zijn jeugdvriendinnetje woonde. De familie Hempstock bestond uit Lettie, haar moeder en haar grootmoeder; drie eigenzinnige vrouwen. Vanaf het moment dat hij het erf oploopt, wordt hij overspoeld door herinneringen. Aan Lettie die altijd beweerde dat de vijver in hun tuin eigenlijk een oceaan was, aan haar moeders verbluffende kookkunsten én aan haar grootmoeder, die wel heel levendig over de oerknal kon vertellen. Het voelt alsof hij weer die zevenjarige jongen is, verstrikt in een wonderbaarlijk avontuur dat zijn hele wereld op z’n kop zet.

De bib zegt:

 Deze roman wordt vaak ondergebracht in de categorie “fantasy”. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen en stellen dat die term helemaal de lading niet dekt. Laat dat jou helemaal ook niet afschrikken, want mensen (zoals ik) die geen liefhebber zijn van fantasy kunnen hier gerust van genieten (scroll anders maar even door naar de score die ik aan dit boek geef, als je mij niet gelooft).

“De oceaan aan het einde van het pad” is een boek dat grotendeels verteld wordt door een kind dat de wereld beleeft zoals kinderen dat doen. Bijgevolg is het verhaal een ode aan herinneringen, en hoe die verdwijnen, heropleven en van vorm kunnen veranderen bij het volwassen worden. Sommige gebeurtenissen en figuren worden dan ook mythische proporties aangemeten en beschreven met een kinderlijke verwondering. Gaiman toont zich hier een meesterlijk verteller die zich feilloos kan inleven in fantasierijke jeugdhoofdjes. Hoewel er niet zo heel veel gebeurt, wordt alles met zo veel oog voor detail en spanning verteld dat je van begin tot eind aan dit verhaal gekluisterd zit. Ideaal voor wie zich (weer) even kind wil voelen en met grote ogen wil kijken naar de reusachtige wereld daarbuiten.

  JN

9/10

stock_black_flying_birds_2___silhouette_by_jassy2012-d5l1xog 

U kan deze roman vinden bij de categorie NEDERLANDSTALIGE ROMANS

 in onze bib! 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s